Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diagnóza Supermatka aneb proč na Ona dnes mají z matek zmatek?

Nemám dost dukátů na účtě, a tak pročítám články na Idnes a sbírám. Jde to pomalu. Náhodou jsem při tom povinném sběru (pamatujete sběr lípy, heřmánku a starého papíru?)  narazila na tento článek. http://ona.idnes.cz/diagnoza-supermatka-0lp-/deti.asp?c=A101013_180508_deti_job Připadá mi, že je psán dost zvláštně. Jakoby pisatelka sama neměla jasno, kdo a co a jak a splácala několik osobností matek dohromady a celý článek je psán dokonce s jakousi averzí vůči matkám, které se věnují dětem a ne práci či koníčkům a chozením na kafíčko.

Celý článek mixuje různé typy matek, pojí různé osobnosti a nakonec tomu všemu dá nálepku Supermatka. Paní psycholožka, kterou vykutali kdovíodkud mne taky pobavila.

"Děti by měly cítit, že jsou chtěné, že je máte ráda, ale zároveň by měly vědět, že máte nějaký čas sama pro sebe nebo pro práci a že nejste stoprocentně k dispozici," připomíná Boučková.

No to je hezké, paní Boučková, ale záleží na tom, kolik je těm dětem let. Protože 2leté dítě nechápe řečičky o seberealizace, prostě tam máma buď je anebo není. Starší dítě už samozřejmě ví, že není jediné na světě a že mámu někdy bolí hlava, že je ve škole, že si vyšla s kamarádkou a spoustu dalších možností, ale základ je stejný, dítě má vědět, že když mámu bude potřebovat, máma tam bude. A proč mluvím jenom o matkách? Protože do určitého věku děti potřčebují víc mámu než tátu, táta je fajn, hezky se s ním blbne, ale hlavní je tam máma.

Ublíží dítěti ten fakt, že máma je doma a stará se o domácnost? Určitě ne. Mluvila jsem se spoustou lidí a většina vzpomíná na ten fakt, že mamka byla doma s láskou. Byla to pro ně pohoda, opravdu teplo domova, mamka pomohla s úkoly, pak si všichni sedli k večeři a tatínek pak blbnul a třeba pomáhal mladší děti koupat a nebo něco kutil se staršími, záleží opět na věku a pohlaví.

Celý článek je psán divně. Je každá, co si pořídí dítě z lásky, plánovaně a ne mezi práci bokem, mezi studiem, mezi koníčky, hned supermatka?

Co je vlastně špatného na ženské, která se rozhodne zjistit si už před porodem informace, v rámci možností a je připravena kojit a starat se o dítě? Mentální stav je důležitý, mentálně se připravit je určitě lepší než se neinformovat vůbec. I když člověk nikdy neví, možná je podle Ona Dnes ideální číst jenom Ona Dnes a nekojit a nebýt doma, protože to tak dělají moderní ženy na západě a nečíst pohádky večer před spaním dětem, ale číst si u kafíčka nějaký ten ženský časopis, a vůbec nej je číst Ona dnes.

Na chůvě  není nic špatného, ale nesmí to být často, dítě do tří let vážně nemá být někde odloženo, ale má být opečováváno, vážně je práce tak životně důležitá? No já nevím, ale v dnešní době je snadné se rozhodnout nemít děti vůbec a věnovat se jenom a jenom práci. Ale to už je jiné téma, abych neutíkala, zpět k článku.

Článek dále říká:
"Ale abychom nebyli nespravedliví. Nejsou Supermatky jako Supermatky. "V téhle skupině matek najdete taky ženy, pro které je mateřství opravdu naplněním a mateřským posláním. Ony to tak cítí a chtějí," vysvětluje psycholožka Marta Boučková. "Ale pak tam máte taky velkou partu těch, které jsou Supermatkami jen proto, že je to velká schovávačka jejich neschopnosti se o sebe postarat. Být matkou vám totiž dává šanci říct: Já se tady starám o děti, tak teď se někdo musí postarat o mně..."

Jenže podle psycholožky je život rozdělený do více komůrek, a ten kdo vsadí na jednu jedinou, velmi riskuje. Když se budete celé roky starat jen a jen o děti, tak se vám může snadno stát, že vám nejen ujede profesní vlak, ale taky že si váš muž bude hledat zábavu jinde. Možná se v zápalu vašeho supermateřství ocitne tak trochu na vedlejší koleji, protože s ním za posledních několik let nepromluvila ani klika od záchodu..."

 

Tak tady nechápu, proč všechny mámy, co jsou doma a dělají svou práci dobře, házejí do jednoho pytle. V životě nejsou žádné garance ničeho, zítra vás může přejet auto a manžel vám může zahnout, ať jste doma nebo děláte kariéru v práci. Normální ženská si dokáže zorganizovat práci doma a děti i manžela, může si vyrazit s manželem, udržovat kontakty s lidmi a kdo říká, že kdo se věnuje dětem, nemá žádný život mimo ně? Co když manžel hledá zábavu právě s matkou svojích dětí? To už je asi pro paní psycholožku psycho? Profesní vlak může ujet kdykoliv, někdo prostě nemá na to, co by chtěl dělat a ženské by se měly rozhodnout, co je důležitější.  Kariéra se dá dělat i později. V padesáti třeba. Rodit děti v padesáti už není tak dobrý nápad ale. A pokud je někdo sekretářka nebo listonoška, ať laskavě nemluví o profesním vlaku.

 

Dále se v článku říká, že supermatky si nestěžují.
A kdo říká, že matky, které se vážně věnují dětem, si nepostěžují? Je to normální, každý potřebuje občas vypnout a odreagovat se, ale třeba neperou špinavé prádlo na veřejnosti, třeba to spíš řeknou blízké kamarádce nebo příbuzné nebo jenom tak s manželem to prodiskutují. Musí si snad každý stěžovat na potkání? Je snad hřích změnit život kvůli dětem a brát je sebou všude možne samožřejmě rozumně? Navíc je dost těžké soudit podle internetových psycho šablon, článek píše asi někdo, kdo nemá děti a posmívá se supermatkám. Ale koho byste raději chtěli za mámu? Někoho, kdo se bude snažit kojit, čte vám večer pohádky, vaří teplá jídla,snaží se být ta nej máma a o kom víte, že vás má rád a kdo má rád i tátu-manžela nebo někoho, kdo čas dělí na kamarádky, kafíčko, prácičku, nákupy a pak přijde domů s vyplazeným jazykem a stěžuje si, namaže chleba s paštikou a jde si stěžovat na net, jak je život zlej?


Závěr článku "Jsou sice na první pohled dokonalé, ale na všechno samy. "

Samy? Kam se vypařil manžel? Proč má pisatelka článku pocit, že supermáma musí být nutně na všechno sama?

Supermatka neexistuje. Jsou ale ženské, které život neflákají a které neflákají ani mateřství. A jde to nezbláznit se bez babiček a dědečků a být jenom s dětmi do určitého věku? Ano, jde. I když to chce pořádnou dávku trpělivosti a lásky. A také jsou ženské, které všechno přehánějí a které to flákají. Jsou ženské, které vám můžou lézt na nervy slovníkem, jsou ženské, které nekojí, jejich děti mají dudlík do tří let, jsou ženské, které mají nohy na zemi a ne hlavu v oblacích. Je jich tolik. A jsou lidi, kteří myslí na sebe víc než na děti.  Jsou různé matky a různé ženy. Ovšem nač vše škatulkovat a tvářit se odborně? Nemá snad být dítě na prvním místě? Pokud není, něco je špatně. Jakmile máte dítě a pořád myslíte jenom na sebe a svoje vlastní potřeby, tak můžete být taky matka na nic.
Supermatka je mýtus stejně jako to, že jde dělat kariéru i mateřství. Nejde. Buď flákáte mateřství nebo flákáte práci. Nikdo totiž neumí být na dvou místech najednou.


P.S. Nejsem supermatka. Kojila jsem, piplala jsem. Dnes jsou moji tvorečkové sebevědomí a ví, kde je doma a kdo je má rád. Mají zázemí a jsou si jistí rodinou. Neříkám, že každý musí zůstat doma i po mateřské. Ale myslím si, že český model je opravdu fajn, když umožní maminám být doma s dětmi v době, kdy je pro dítě nejdůležitější máma a nemusí dělit čas mezi práci a dítě. Postupně se dá vracet do práce. A starat se o děti, to vám může energii dávat, ale i brát. Ale věřte, že víc to dává než bere.

Autor: Ivana Ashby | pátek 15.10.2010 10:02 | karma článku: 19,53 | přečteno: 1796x
  • Další články autora

Ivana Ashby

Ochutnavka Vina “Texas Style”

Rozhodla jsem se podelit o svoji prvni vinovou ochutnavku v Texasu. Nevedela jsem co od ni zde ocekavat, protoze vse je jine nez v UK i v CR a musim priznat, ze jsem byla jsem velmi mile prekvapena! Vlastne to byla zatim ta nejlepsi ochutnavka, na ktere jsem kdy byla! Texas nezklamal!!

25.10.2012 v 20:17 | Karma: 8,92 | Přečteno: 831x | Diskuse| Ostatní

Ivana Ashby

Po roce v USA - je to lepší než v UK nebo Česku?

Tak už je to přes rok, co bydlíme v Texasu. A musím přiznat, že už jsem si zde zvykla a Texas je můj nový domov. Chtěla bych se podělit o celkem zajímavé? postřehy a porovnání s UK. Za tento rok jsme obdrželi zelenou kartu, tak jsme oficiálně trvalí residenti USA.

16.7.2012 v 10:42 | Karma: 20,03 | Přečteno: 2930x | Diskuse| Ostatní

Ivana Ashby

Levá strana už není ta pravá aneb řízení v USA

Jak už jsem psala v předešlých článcích, před zhruba půl rokem se naše rodina přestěhovala do USA. Než jsme se přestěhovali, tak nám náš právník doporučil, ať si uděláme tzv. mezinárodní řidičský průkaz, protože s britským bychom si vystačili maximálně měsíc. Následovali jsme jeho radu, ale po příjezdu do USA jsme stejně zjistili, že budeme muset udělat americký, protože mezinárodní sebou nesl jisté nevýhody. Ale ani Řím nebyl postaven za den, a tak nám to trvalo déle.

26.9.2011 v 9:58 | Karma: 9,84 | Přečteno: 1361x | Diskuse| Ostatní

Ivana Ashby

Očkování, škola, zdraví a tak různě z USA

Naše děti už zahájily školu. Školní rok tady začíná dřív, většinou v srpnu. Protože jsem donedávna žili v Anglii, museli jsme nechat děti doočkovat, než šly do školy. Narozdíl od Angličanů, Američané očkují na trošku víc nemocí. Teda, očkování v USA povinné není, ale bez potvrzení o všech očkováních není možné přijetí dětí do škol. Kdekoliv je dítě v kolektivu, třeba i v mateřském centru, musí mít očkování. Děti to braly celkem sportovně, jako vše tady. Jsme tady sotva půl roku a za tu dobu si zvykly a už je vidět, jak se z anglických dětí stávají děti americké. Slovník a intonace se mění. Děti jsou vůbec úžasné, jak rychle se přizpůsobí. Nedá se říct, že jim chybí Anglie. Prostě jsme teď doma tady. Další očkování nás čeká za pár let.

29.8.2011 v 10:56 | Karma: 16,49 | Přečteno: 2748x | Diskuse| Ostatní

Ivana Ashby

Lidi s tetováním jsou všichni vyrovnaní a vzdělaní a supr

Musím se omluvit tetovaným a jiným lidem, kteří si zdobí tělo. Ano, omlouvám se moc a moc. Jsem totiž mimo. Já jsem netušila, jak moc skvělí lidé mají tetování. Kolik ředitelů, manažerů. Jak je tetování drahé. Jak si ho nemůže žádná nízká třída dovolit, takže to není jasně záležitost nízké třídy. Tetování je taky decentní. Umělecké. A vůbec neříká nic o lidské psyché. Omlouvám se tedy všem tetovaným, netušila jsem, že ani jeden z nich nemá nízký příjem a nízké sebevědomí. Dokonce jsem se dozvěděla, že trpím neurozou a separačním traumatem a měla bych se léčit. Možná si po terapii nechám udělat i nějaké to tetování. Protože tetovaní lidi jsou fakt skvělí:

25.8.2011 v 7:22 | Karma: 38,93 | Přečteno: 26616x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5296x
Typická ženská, která musí kecat do všeho, proto se rozhodla psát blog