Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pc program, který naučí vaše děti číst aneb hurá líným rodičům

V dnešní době jsou rodiče víc a víc nahrazováni počítačem. Děti některých rodičů prosedí hodiny a hodiny u počítače, hrají různé hry a spokojeně tloustnou. Nechodí ven, ale sedí doma. A je tady novinka pro vaše ne ještě školou povinné! Hračka, která vaše dítě učí číst a počítat. Například Leap Frog. Dítě opakuje foneticky samohlásky, souhlásky a pak se učí číst. Super. Pak ho můžete na počítači zkontrolovat, co vlastně dělá a jak pokročilo. Zbláznil se svět? Co takto rodiče, kteří učí svoje děti? Vymřeli?

Dřív bývalo zvykem, že matka nebo někdo v rodině děti učil barvy, čísla a základní počty, nebo se to děti učí ve školce. Od lidí. Od živých lidí. Ne od strojů. Když si představím učit se cizí jazyk na počítači a s učitelem, tak si vždy vyberu živého učitele. Toho se mohu zeptat, ten může vysvětlit a může se přizpůsobit mojemu stylu učení víc než stroj. Stejně jako nesnáším automatický systém ve firmách a chci mluvit s živou bytostí. Skoro každý preferuje lidi oproti automatizovanému počítači,tak proč někteří dětem nedají svůj čas místo počítače?

Neodsuzuji počítače, jsou užitečné a třeba BBC má spoustu báječných her, kde si děti můžou procvičit matematiku, angličtinu, čtení atd. Ale až po té, co je to někdo naučí. V dnešní době mají všichni méně a méně času, ač máme plno moderních vymožeností: pračku, sušičku, myčku na nádobí, mobilní telefony, faxy, emaily, videotelefony, předem zmražené jídlo, které se jen ohřeje, jednorázové pleny, to vše usnadní život. Proč tedy máme na sebe tak málo času? Proč šidíme děti? Je to opravdu, protože jsme tak děsně zaměstnaní nebo proto, že máme tisíc a jednu výmluvu a je jednodušší dítě hodit před počítač, ať se "učí" samo? Model rodiny, kde si každý zaleze před svůj počítač a prakticky se spolu nebaví, netráví čas, se mi zdá poněkud nešťastným.

Odmítám se podřídit trhu a kupovat takové programy pro děti. Naučila jsem děti číst zní pořád lidštěji než počítač učí moje děti číst. V učení dětí dávám kus sebe. Je to náročné, ale když to neudělám já, tak kdo? Chci vychovat lidi nebo stroje? Pomáhám s domácími úkoly, učila jsem děti barvy a čísla a základy čtení, já vím, jsem děsně nemoderní matka... Dokonce jsem si dovolila číst pohádky před spaním, každý den. S výjimkou dní, kdy potomci prostě odpadnou vyčerpáním z různých důvodů či nemoci. Dlouhé, zastaralé, nemoderní pohádky, kde princezna čeká na prince a žijí potom šťastně až do smrti, kde dobro vítězí nad zlem, kde je lekce o životě i chování se k druhým. Děti sice hrají po škole hry i na počítači, ale vím jaké a mají časový limit. Všeho s mírou. Ale to neplatí všude.

 

Hodně lidí tráví čas v práci, se známými nebo vedle dětí. Ne s dětmi, ale vedle dětí. A počítač děti učí číst a počítat. Možná by jim měl počítač i číst pohádky... ano i to může. Jenže je interakce rodičů a dětí? Vážně nemají čas nebo se vymlouvají?

Autor: Ivana Ashby | úterý 30.11.2010 10:40 | karma článku: 12,88 | přečteno: 2080x
  • Další články autora

Ivana Ashby

Ochutnavka Vina “Texas Style”

Rozhodla jsem se podelit o svoji prvni vinovou ochutnavku v Texasu. Nevedela jsem co od ni zde ocekavat, protoze vse je jine nez v UK i v CR a musim priznat, ze jsem byla jsem velmi mile prekvapena! Vlastne to byla zatim ta nejlepsi ochutnavka, na ktere jsem kdy byla! Texas nezklamal!!

25.10.2012 v 20:17 | Karma: 8,92 | Přečteno: 831x | Diskuse| Ostatní

Ivana Ashby

Po roce v USA - je to lepší než v UK nebo Česku?

Tak už je to přes rok, co bydlíme v Texasu. A musím přiznat, že už jsem si zde zvykla a Texas je můj nový domov. Chtěla bych se podělit o celkem zajímavé? postřehy a porovnání s UK. Za tento rok jsme obdrželi zelenou kartu, tak jsme oficiálně trvalí residenti USA.

16.7.2012 v 10:42 | Karma: 20,03 | Přečteno: 2930x | Diskuse| Ostatní

Ivana Ashby

Levá strana už není ta pravá aneb řízení v USA

Jak už jsem psala v předešlých článcích, před zhruba půl rokem se naše rodina přestěhovala do USA. Než jsme se přestěhovali, tak nám náš právník doporučil, ať si uděláme tzv. mezinárodní řidičský průkaz, protože s britským bychom si vystačili maximálně měsíc. Následovali jsme jeho radu, ale po příjezdu do USA jsme stejně zjistili, že budeme muset udělat americký, protože mezinárodní sebou nesl jisté nevýhody. Ale ani Řím nebyl postaven za den, a tak nám to trvalo déle.

26.9.2011 v 9:58 | Karma: 9,84 | Přečteno: 1361x | Diskuse| Ostatní

Ivana Ashby

Očkování, škola, zdraví a tak různě z USA

Naše děti už zahájily školu. Školní rok tady začíná dřív, většinou v srpnu. Protože jsem donedávna žili v Anglii, museli jsme nechat děti doočkovat, než šly do školy. Narozdíl od Angličanů, Američané očkují na trošku víc nemocí. Teda, očkování v USA povinné není, ale bez potvrzení o všech očkováních není možné přijetí dětí do škol. Kdekoliv je dítě v kolektivu, třeba i v mateřském centru, musí mít očkování. Děti to braly celkem sportovně, jako vše tady. Jsme tady sotva půl roku a za tu dobu si zvykly a už je vidět, jak se z anglických dětí stávají děti americké. Slovník a intonace se mění. Děti jsou vůbec úžasné, jak rychle se přizpůsobí. Nedá se říct, že jim chybí Anglie. Prostě jsme teď doma tady. Další očkování nás čeká za pár let.

29.8.2011 v 10:56 | Karma: 16,49 | Přečteno: 2748x | Diskuse| Ostatní

Ivana Ashby

Lidi s tetováním jsou všichni vyrovnaní a vzdělaní a supr

Musím se omluvit tetovaným a jiným lidem, kteří si zdobí tělo. Ano, omlouvám se moc a moc. Jsem totiž mimo. Já jsem netušila, jak moc skvělí lidé mají tetování. Kolik ředitelů, manažerů. Jak je tetování drahé. Jak si ho nemůže žádná nízká třída dovolit, takže to není jasně záležitost nízké třídy. Tetování je taky decentní. Umělecké. A vůbec neříká nic o lidské psyché. Omlouvám se tedy všem tetovaným, netušila jsem, že ani jeden z nich nemá nízký příjem a nízké sebevědomí. Dokonce jsem se dozvěděla, že trpím neurozou a separačním traumatem a měla bych se léčit. Možná si po terapii nechám udělat i nějaké to tetování. Protože tetovaní lidi jsou fakt skvělí:

25.8.2011 v 7:22 | Karma: 38,93 | Přečteno: 26616x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5296x
Typická ženská, která musí kecat do všeho, proto se rozhodla psát blog