Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dámy a pánové: naučte se pečovat o domácnost!

K tomuto článku mne inspiroval článek jiný http://irenamauranovotna.blog.idnes.cz/c/202533/Rodina-Devcata-naucte-se-pecovat-o-domacnost.html Překvapilo mne, že ho napsala žena. Skoro zněl jako ze šovinistovy příručky pro ženy z předminulého století. Osobně si myslím, že základní věci kolem domácnosti by měli znát všichni, zvláště v dnešní době svobodných lidí, kteří dlouho žijí sami, už ne dávno u rodičů. Snažím se vést děti k tomu, aby obě uměly vyprat, vyžehlit, přišít knoflík a uvařit aspoň základní jídlo. Dnešní děvčata jsou také už dost jiná, nebude na nich ležet celá tíha domácnosti, jako tomu bylo v mládí paní Ireny.

I muž může do kuchyně...teresa-morgan.blogspot.com

Manželka z práce spěchá do školky, školy, vyzvedne děti a spěchá domů, aby vařila večeři, uklidila a donesla manželovi pivo před televizi. V noci jde ještě vyvenčit psa. Ráno uvaří pro všechny večeři, vypraví manžela i děti do školy atd. Veškeré vaření a nákupy obstarává sama. Její manžel chodí do práce a říká Kde je pivo? Kdy už bude večeře? To je jeho životní role. Tohle je snad už za námi

 

Takže jinak

Zdravé vaření

Naši předkové užívali všelijaké materiály a dneska je jasné, že některé byly vyloženě zdraví škodlivé. Já osobně si pamatuji děsně ošklivé smaltované nádobí, které když se otřískalo, vypadalo ještě hůř. Dneska v mojí vlastní domácnosti používám nerez nádobí a nemůžu si ho vynachválit. To samé nerez nože. Kdo z vás si pamatuje ty otřesné hliníkové příbory zapuštěné v takovém nevábném černém plastiku? Ach, školní jídelna základní školy. Hliníkové ešusy, hliníkové příbory a kvasnicová polévka.

 

No dobře, ta polévka možná některým chutná. Když se zamyslíme nad předky ještě dál, tak měli třeba cínové nádobí. Taky nic moc. A ať si děti osahají nádobí, ať vědí, jak vypadá vařečka. Ostatně nejoblíbenější zábava běžného dítěte je sedět v kuchyni a přehrabovat se v hrních a předstírat, že vaří. Jediné, kde je nutné dávat pozor, je při vaření mít otočené držadla u nádobí tak, aby nebylo v cestě, aby o ně někdo nezavadil a nepřevrhl se na něj hrnec s vařícím obsahem. To platí pro děti i dospělé. Jaké nádobí?

 

Keraminka Made In China říznutá olovem asi nic moc. Jasně, kvalitní porcelán a kvalitní nádobí je asi základ. Ale naše předky bych nechala tam, kam patří. A pořádně umýt nádobí, to je snad samozřejmost. Ale máme myčky a ty dělají dost dobrou práci. A papírové ručníky jsou mnohem horší než utěrky, které se perou a žehlí. Papírové ručníky totiž většinou obsahují víc chemikálií, takže mnohem lepší je utírat je onou utěrkou (samozřejmě čistou) nebo je nechat oschnout. Nebo mít myčku a ta to udělá sama. Časté praní je samozřejmostí, čistota je půl zdraví.

 

 

Umíte vařit?

Zde bych apelovala i na pány. I když si myslím, že žena by vařit měla (hlavně žena s malými dětmi), také jsem toho názoru, že pánové by měli umět aspoň základní jídla. Ne jako kdysi "naši předkové", kdy jim maminka nosí vše pod nos a oni netuší, jak se dělá čaj nebo míchaná vejce. Pár základních a jednoduchých jídel se mohou naučit i muži, ostatně muži jsou většinou šéfkuchaři, mají jiné chutě a někdy dokážou vařit líp než ženy. Muž, ať už žije sám nebo v rodině, by mohl umět snídani, oběd a večeři. Pomoci manželce nebo vařit sám pro sebe a nebýt závislý na jídle, které se prodává v restauracích různého ražení.

Pod pojmem zdravé vaření se skrývá pro každého něco jiného: někdo nejí maso, někdo je vegan, někdo nesnáší ryby. Shodneme se jistě, že zeleninu bychom měli jíst víc. A základ je kvalitní zelenina a ovoce, dobře omýt a vhodně skladovat.

Péct chleba? NO tak přiznám se, párkrát jsem se do toho pustila, ale jenom proto, že jsem nemohla ze začátku v USA najít pořádný chléb. Dneska už znám dobré obchody a raději chleba koupím, přece jenom mne nebaví tolik péct. I když jsou strojky na chleba, přece jen dneska existuje hodně obchodů a hodně pekáren, myslím, že se dá vybrat. Ne každého musí nutně bavit péct chleba doma, ono to není nutně levnější nebo zdravější.

Ideální je asi nakupovat místní potraviny od farmářů, které člověk zná a číst etikety. Nejen kalorie, ale i přísady. Čím delší seznam přísad, tím větší pravděpodobnost, že to nebude ani zdravé, ani jedlé. Jenže někdy máme do reality daleko. Je to vždy a vždy otázka rodiny. Jaký přístup má rodina, co vštěpí dětem. A nemám nic proti televiznímu vaření, jsem velká fanynka Jamese Olivera. Prostě se mi líbí a občas mne inspiruje.

Diety? Někdy jsou nutné. Někdy děti mají alergie a musí se pečlivě vybírat.

 

Čistící prostředky

Jistě, na trhu je spousta antibakteriálních mýdel, čistících prostředků a pracích prášků. Osobně je nepoužívám. Je již známo, že časem si bakterie vytvořily imunitu na jistá antibiotika, užívání antibakteriálních věcí je přehnané, kvůli marketingu.

Obyčejné mýdlo umyje stejně dobře jako mýdlo antibakteriální. Lidé ale dneska antibiotika nejen užívají při čištění domácnosti,ale i jedí v mase. A je plno superbakterií, které mají odolnost na antibiotika, obyčejný penicilin už má dávno na kahánku.

Na čištění domácnosti stačí vlastně málo. Z různých zdrojů vím, že na okna stačí ocet a voda. Lepší než okena. Na čištění nerez a vany používám jedlou sodu. Tady v USA se prodává ve velkém balení, též se užívá jako deodorant do ledničky, požírá pachy.

Uvařené jídlo by mělo jít do lednice co nejdřív. Nenechávat je někde povalené, bakterie se množí děsně rychle. Na nádobí stačí obyčejný saponát.

Ale tohle snad je informace, kterou můžeme prozradit i pánům, co říkáte, děvčata?

 

Nedávná invaze výrobků, které obsahují antibakteriální agenty, do zdravých domácností se změnila z pár výrobků v polovině 90. let na víc než 700 výrobků dneska. Antibakteriální výrobky byly vyvinuty a úspěšně zabránily přenosu různých mikroorganismů způsobující nemoci u pacientů hlavně v nemocnicích. Dnes se přidávají do různých výrobků do domácnosti, aniž by byl dokázán přínos pro zdraví.

Více zde: http://www.cdc.gov/ncidod/eid/vol7no3_supp/levy.htm

 

Celkově si myslím, že by obě pohlaví měly vědět, co je vařečka, hrnec, talíř, příbor, žehlička, jehla a nit a jak a čím čistit boty nebo vanu.

Autor: Ivana Ashby | čtvrtek 28.7.2011 10:07 | karma článku: 14,13 | přečteno: 3154x
  • Další články autora

Ivana Ashby

Ochutnavka Vina “Texas Style”

Rozhodla jsem se podelit o svoji prvni vinovou ochutnavku v Texasu. Nevedela jsem co od ni zde ocekavat, protoze vse je jine nez v UK i v CR a musim priznat, ze jsem byla jsem velmi mile prekvapena! Vlastne to byla zatim ta nejlepsi ochutnavka, na ktere jsem kdy byla! Texas nezklamal!!

25.10.2012 v 20:17 | Karma: 8,92 | Přečteno: 831x | Diskuse| Ostatní

Ivana Ashby

Po roce v USA - je to lepší než v UK nebo Česku?

Tak už je to přes rok, co bydlíme v Texasu. A musím přiznat, že už jsem si zde zvykla a Texas je můj nový domov. Chtěla bych se podělit o celkem zajímavé? postřehy a porovnání s UK. Za tento rok jsme obdrželi zelenou kartu, tak jsme oficiálně trvalí residenti USA.

16.7.2012 v 10:42 | Karma: 20,03 | Přečteno: 2930x | Diskuse| Ostatní

Ivana Ashby

Levá strana už není ta pravá aneb řízení v USA

Jak už jsem psala v předešlých článcích, před zhruba půl rokem se naše rodina přestěhovala do USA. Než jsme se přestěhovali, tak nám náš právník doporučil, ať si uděláme tzv. mezinárodní řidičský průkaz, protože s britským bychom si vystačili maximálně měsíc. Následovali jsme jeho radu, ale po příjezdu do USA jsme stejně zjistili, že budeme muset udělat americký, protože mezinárodní sebou nesl jisté nevýhody. Ale ani Řím nebyl postaven za den, a tak nám to trvalo déle.

26.9.2011 v 9:58 | Karma: 9,84 | Přečteno: 1361x | Diskuse| Ostatní

Ivana Ashby

Očkování, škola, zdraví a tak různě z USA

Naše děti už zahájily školu. Školní rok tady začíná dřív, většinou v srpnu. Protože jsem donedávna žili v Anglii, museli jsme nechat děti doočkovat, než šly do školy. Narozdíl od Angličanů, Američané očkují na trošku víc nemocí. Teda, očkování v USA povinné není, ale bez potvrzení o všech očkováních není možné přijetí dětí do škol. Kdekoliv je dítě v kolektivu, třeba i v mateřském centru, musí mít očkování. Děti to braly celkem sportovně, jako vše tady. Jsme tady sotva půl roku a za tu dobu si zvykly a už je vidět, jak se z anglických dětí stávají děti americké. Slovník a intonace se mění. Děti jsou vůbec úžasné, jak rychle se přizpůsobí. Nedá se říct, že jim chybí Anglie. Prostě jsme teď doma tady. Další očkování nás čeká za pár let.

29.8.2011 v 10:56 | Karma: 16,49 | Přečteno: 2748x | Diskuse| Ostatní

Ivana Ashby

Lidi s tetováním jsou všichni vyrovnaní a vzdělaní a supr

Musím se omluvit tetovaným a jiným lidem, kteří si zdobí tělo. Ano, omlouvám se moc a moc. Jsem totiž mimo. Já jsem netušila, jak moc skvělí lidé mají tetování. Kolik ředitelů, manažerů. Jak je tetování drahé. Jak si ho nemůže žádná nízká třída dovolit, takže to není jasně záležitost nízké třídy. Tetování je taky decentní. Umělecké. A vůbec neříká nic o lidské psyché. Omlouvám se tedy všem tetovaným, netušila jsem, že ani jeden z nich nemá nízký příjem a nízké sebevědomí. Dokonce jsem se dozvěděla, že trpím neurozou a separačním traumatem a měla bych se léčit. Možná si po terapii nechám udělat i nějaké to tetování. Protože tetovaní lidi jsou fakt skvělí:

25.8.2011 v 7:22 | Karma: 38,93 | Přečteno: 26616x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5296x
Typická ženská, která musí kecat do všeho, proto se rozhodla psát blog