Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Palačinky na oběd? Ne, dáme si raději pizzu!

Jeden z kulturních rozdílů Anglie, USA = žádné sladké obědy. Neexistují nudle s mákem, buchtičky s krémem, palačinky nebo žemlovka na oběd. Sladkosti jsou jenom jako zákusek a za ta léta v cizině jsem již odvykla klasickým obědům z mých dětských let.Pamatuji si dny, kdy byly sladké obědy, dnes si říkám, jak jsme vlastně žili nezdravě, ale na druhé straně, když vidím jídelníček amerických dětí ve škole, všechny ty české obědy vlastně nebyly až tak tragické. Aspoň byla polévka, maso, zelenina a další přílohy. V USA je vše jinak. V USA palačinky nejsou tak populární jako lívance, zdá se. Lívance se syrupem, někdy javorovým, jindy javorokukuřičným nebo různě ochuceným, se podávají na snídani, někdy s klobáskou nebo párečky a vejci v různé úpravě. Rozhodně nejsou považovány za oběduhodné.

Hádejte, co to jefooducate.com

Různé buchtičky a rychlovky americká ani anglická kuchyně nezná. Bezmasý oběd nebude nudle s mákem, ale spíš polévka a salát nebo polévka a sendvič. A zde se liší regionální chutě.

Americké sendviče jsou jiné než ty britské. Americký sendvič je zpravidla obří. Hodně náplně, hodně omáček a různých doplňků. Samotná houska se salámem se zdá být zcela utopická. V restauracích je pro děti též solidní výběr: macaroni a sýr, pizza, hot dog, grilovaný sýrový sendvič, hamburger.Tohle dětské menu moc nestojí, ale... nebylo by jednodušší mít menu, kde si dítě může objednat cokoliv, co dospělý, s tím, že přinesou poloviční porci a bude to stát poloviční cenu? Proč se všude dětem vnucuje fast food?Protože jsou na to zvyklé.

Nabídka ve školní jídelně je většinou sestavená z jídel, které najdete v každé fast food restauraci. Ač první dáma USA začala bojovat proti obezitě dětí a snaží se o změnu školních jídelníčků, jídelní lístek ve škole mých dětí nebo namátkou někde v této rozlehlé zemi mluví jinak. Cheeseburger, hot dog, chilli, pizza, cí nugety a hranolky, to vše dominuje jídelníčku dětí, není pak divu, že USA bojuje s obezitou. Není to samozřejmě jenom jídlo a velikost porcí, je to i nedostatek pohybu. Děti, které ještě nejsou v pubertě, již trpí diabetes typu II. Na jedné straně máme hollywood, který předkládá krásné usměvavé lidi, kteří jsou doma a vaří (tradiční dřevěná mísa, ve které hlavní hrdinka míchá salát), na druhé straně je realita.

 

Můj oblíbený šéfkuchař Jamie Oliver pronikl do USA s pořadem Food Revolution. První série jeho pořadu byla úspěšná, druhá už méně. Za prvé ho v USA až tak neznají, za druhé je hodně těžké rodiče přesvědčit o tom, že jejich děti jí odpad. Za třetí je těžké přesvedčit lidi ve školních radách, že by to nestálo až tak moc změnit jídelníček. Pořad byl zrušen, protože nebyl až tak sledovaný, ale nakonec ho televize ABC vzala opět na milost a odvysílala ho. Jamie Oliver snad zanechal červíka pochybnosti, že děti by mohly jíst zdravěji, chutněji a nemusí to být nutně drahé. Jenže než tak učinil, musel bojovat se školní radou (představte si komunistické odbory na druhou).

 

Školní rada je většinou zaměřena ne na výživu, ale na ceny. Je to levné, je toho hodně, tak to objednáme. Některé školy vaří, jiné ohřívají z již předmražených polotovarů. Nejhorší není přesvědčit děti, aby ochutnaly něco nového, ale spíš jejich rodiče. To, aby děti jedly lépe, to je vždy vlastně otázka rodiny. Rodiče se musejí aktivně podílet na jídelníčku, vařit a zajímat se o děti. A zde je kámen úrazu. Škola už se tolik nezajímá, pro ně hraje hlavní roli rozpočet a jednoduchost. Když Jamie Oliver řekl něco o tom, že anglické děti pijí obyčejné mléko bez ochucení čokoládou nebo jahodovou příchutí, byl hned oheň na střeše. Co si to dovoluje? On Angličan, neznámý, bude říkat Američanům, jak jíst a co dávat dětem? Copak by děti pily mléko jen tak? A v tom je omyl dospělých. Vše je o prezentaci a o zvycích. Když si dítě zvykne na domácí stravu, těžko bude vyžadovat každý den rozemletou záhadu v hamburgeru od McDonaldu nebo Burger Kingu. Jamie Oliver, zdá se, ovlivnil pár lidí v Los Angeles. Jenže to je jenom vrcholek ledovce.

 

A teď k ilustrační fotografii:

Hádejte, co je na fotce?

a) jahodová zmrzlina

b) plastiková hmota na výrobu hraček

c) kuře

d) ani jedno výše uvedené

 

Toto je mechanicky separované maso. AMR - Advanced Meat Recovery.

Základní maso se oddělí od kostí, ale vždy něco zbyde. Díky nové technologii mohou výrobci opravdu využít všechno maso, sedřít ho hezky od kosti a pak pod tlakem udělat onu pastu. Z této pasty se dělají kuřecí nugety, salámy, párky. A tohle jedí děti i dospělí. Víc než kdy jindy jsem se začala zajímat o to, co vlastně v jídle je. V USA je seznam přísad hezky dlouhý, je potřeba najít správné obchody a správné výrobky, což je snad něco, co by měl udělat každý rodič. Když už nejde změnit školní jídelníček, doma to ovlivnit můžu.

Autor: Ivana Ashby | pátek 5.8.2011 11:50 | karma článku: 18,32 | přečteno: 2287x
  • Další články autora

Ivana Ashby

Ochutnavka Vina “Texas Style”

Rozhodla jsem se podelit o svoji prvni vinovou ochutnavku v Texasu. Nevedela jsem co od ni zde ocekavat, protoze vse je jine nez v UK i v CR a musim priznat, ze jsem byla jsem velmi mile prekvapena! Vlastne to byla zatim ta nejlepsi ochutnavka, na ktere jsem kdy byla! Texas nezklamal!!

25.10.2012 v 20:17 | Karma: 8,92 | Přečteno: 831x | Diskuse| Ostatní

Ivana Ashby

Po roce v USA - je to lepší než v UK nebo Česku?

Tak už je to přes rok, co bydlíme v Texasu. A musím přiznat, že už jsem si zde zvykla a Texas je můj nový domov. Chtěla bych se podělit o celkem zajímavé? postřehy a porovnání s UK. Za tento rok jsme obdrželi zelenou kartu, tak jsme oficiálně trvalí residenti USA.

16.7.2012 v 10:42 | Karma: 20,03 | Přečteno: 2930x | Diskuse| Ostatní

Ivana Ashby

Levá strana už není ta pravá aneb řízení v USA

Jak už jsem psala v předešlých článcích, před zhruba půl rokem se naše rodina přestěhovala do USA. Než jsme se přestěhovali, tak nám náš právník doporučil, ať si uděláme tzv. mezinárodní řidičský průkaz, protože s britským bychom si vystačili maximálně měsíc. Následovali jsme jeho radu, ale po příjezdu do USA jsme stejně zjistili, že budeme muset udělat americký, protože mezinárodní sebou nesl jisté nevýhody. Ale ani Řím nebyl postaven za den, a tak nám to trvalo déle.

26.9.2011 v 9:58 | Karma: 9,84 | Přečteno: 1361x | Diskuse| Ostatní

Ivana Ashby

Očkování, škola, zdraví a tak různě z USA

Naše děti už zahájily školu. Školní rok tady začíná dřív, většinou v srpnu. Protože jsem donedávna žili v Anglii, museli jsme nechat děti doočkovat, než šly do školy. Narozdíl od Angličanů, Američané očkují na trošku víc nemocí. Teda, očkování v USA povinné není, ale bez potvrzení o všech očkováních není možné přijetí dětí do škol. Kdekoliv je dítě v kolektivu, třeba i v mateřském centru, musí mít očkování. Děti to braly celkem sportovně, jako vše tady. Jsme tady sotva půl roku a za tu dobu si zvykly a už je vidět, jak se z anglických dětí stávají děti americké. Slovník a intonace se mění. Děti jsou vůbec úžasné, jak rychle se přizpůsobí. Nedá se říct, že jim chybí Anglie. Prostě jsme teď doma tady. Další očkování nás čeká za pár let.

29.8.2011 v 10:56 | Karma: 16,49 | Přečteno: 2748x | Diskuse| Ostatní

Ivana Ashby

Lidi s tetováním jsou všichni vyrovnaní a vzdělaní a supr

Musím se omluvit tetovaným a jiným lidem, kteří si zdobí tělo. Ano, omlouvám se moc a moc. Jsem totiž mimo. Já jsem netušila, jak moc skvělí lidé mají tetování. Kolik ředitelů, manažerů. Jak je tetování drahé. Jak si ho nemůže žádná nízká třída dovolit, takže to není jasně záležitost nízké třídy. Tetování je taky decentní. Umělecké. A vůbec neříká nic o lidské psyché. Omlouvám se tedy všem tetovaným, netušila jsem, že ani jeden z nich nemá nízký příjem a nízké sebevědomí. Dokonce jsem se dozvěděla, že trpím neurozou a separačním traumatem a měla bych se léčit. Možná si po terapii nechám udělat i nějaké to tetování. Protože tetovaní lidi jsou fakt skvělí:

25.8.2011 v 7:22 | Karma: 38,93 | Přečteno: 26616x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, i když pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5296x
Typická ženská, která musí kecat do všeho, proto se rozhodla psát blog